MENS

Projekt ΜENS

Kampanja europske svijesti

Spajanje sporta i tjelesne aktivnost s mentalnim zdravljem

Projekt ΜENS

 

«Život je poput bicikla. Kako bi zadržali ravnotežu, morate se kretati »: Albert Einstein kombinira u jednoj rečenici zakone fizike sa životnim stavom. Još jedan izvor inspiracije za holistički pristup mentalnoga zdravlja kroz aktivan život, kroz korištenje pozitivnog efekta koji sport i druge tjelesne vježbe imaju na naše svakodnevno raspoloženje i mentalnu ravnotežu.

Veza koja ima za cilj uspostaviti petomjesečnu europsku kampanju “Life is like a bike” / "Život je poput bicikla" (veljača-lipanj 2018.), a održat će se paralelno u 12 europskih zemalja, kao glavni cilj projekta MENS, europskog projekta koji sufinancira Europska komisija u sklopu Erasmus + programa. MENS projekt se provodi uz sudjelovanje 17 organizacija iz 12 zemalja članica EU, aktivnih u području mentalnog zdravlja i / ili sportskog i tjelesnog vježbanja.

Glavni cilj projekta MENS naglašava ključno značenje povezanosti klasičnoga tjelesnog vježbanja i športa za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju u području mentalnog zdravlja.

Vodeći partner Projekta je EDRA K.S.D.E.O. (www.edra-coop.gr)  iz Grčke dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke (www.ssoi-rijeka.hr).

„Život je kao bicikl” kampanja se temelji na rezultatima europske ankete među organizacijama i pojedincima o njihovom iskustvu i njihovom mišljenju o doprinosu tjelesnog vježbanja i sporta na mentalno zdravlje kroz posebno dizajniran upitnik za sportske organizacijea, pružatelje mentalno-zdravstvenih  usluga (primatelja njihovih usluga ili stručnjaka) te opću populaciju. Istraživanje je trajalo dva mjeseca (listopad-studeni 2017), a izvršeno je na 2.656 sudionika iz 12 europskih zemalja.

Na temelju podataka ankete, javlja se pozitivan stav prema povezanosti između "sporta / vježbe i mentalnog zdravlja”, ali i nedostatka motivacije i dubinskog znanja. Dakle, “Life is like a bike”/„Život je kao bicikl” kampanja poprima informativan, ali i poticajan karakter doprinosa valjanih podataka o onima koji još nisu primjenili aktivan život, kao jasnu potvrdu za one koji su usvojili aktivno dnevnu rutinu, ali i kao daljnje pojačanje postojećih inicijativa.

Držite ravnotežu, nastavite dalje. Život je poput bicikla!

Krenite s nama www.mensproject.eu